Profit First: Overzicht door je geld te verdelen

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Daar zal niemand tegenin gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je genoeg geld hebt om je salaris en de belasting te betalen?

Door je geld te verdelen over verschillende potjes!

Profit First

Profit First is een methode die vanuit de Verenigde Staten is overgewaaid naar Nederland. Kort gezegd verdeel je volgens deze methode al je inkomsten over verschillende potjes (bankrekeningen). Het heeft zijn naam te danken aan het feit dat je altijd eerst de winst moet pakken. Dit is je beloning voor het ondernemer zijn en al je harde werken.

Hoe werkt het?

Volgens de Profit First Methode komt al je geld binnen op de ‘Ontvangsten’ rekening. Vervolgens verdeel je dit geld om de 2 weken (2x per maand) naar de verschillende potjes. Deze potjes (bankrekeningen) zijn: Salaris, Kosten, Belasting, Winst.

Welk percentage je overmaakt naar de verschillende potjes is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De volgende verdeling kun je als richtlijn aanhouden:

  • Salaris 50%
  • Kosten 30%
  • Belasting 15%
  • Winst 5%

Je bankrekening liegt niet

Het voordeel van Profit First is dat je zodra je je bankieren app opent, je in één oog opslag ziet hoeveel geld je hebt om je salaris te betalen, hoeveel je gereserveerd hebt voor de Belastingdienst en hoeveel je nog uit kunt geven aan kosten. Je ziet dus gelijk hoe je ervoor staat.

Het leukste van Profit First vind ik zelf het ‘winst’-potje. Elk kwartaal maak je de helft van het saldo op de winstrekening over naar je privé rekening. Hiervan koop of doe je iets leuks voor jezelf. Dit is je beloning voor het ondernemer zijn. De andere helft maak je over naar een aparte spaarrekening, het liefst bij een andere bank dan waar je de potjes rekening hebt. Dit is je buffer voor moeilijkere tijden of voor een grote investering die je écht wilt doen, maar op dat moment niet het geld voor hebt staan op je kostenrekening.

Ken jij de Profit First methode al? En zou je deze methode willen gebruiken in je eigen bedrijf?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *